HTML

Tiszta víz

Friss topikok

Felezd meg lakásod vízfogyasztását két egyszerű lépésben!

2015.06.04. 07:07 :: Szerző01

Az 1980-as években 100-110 liter vizet is „megzabáltak” a mosógépek, amelyeknek mai utódai ennek a felével és kevesebb energiával képesek elvégezni a munkájukat. De a hatékonysághoz te is kellesz!

 6z65inz6.png

Neked a mindennapokban teljesen természetes, hogy megnyitod a csapot, és már folyik is a víz, hogy a WC használata után csak lenyomod az öblítőtartály gombját, hogy a koszos ruhákat bedobod a mosógépbe, hogy a koszos edényeket, evőeszközöket elmossa helyetted a mosogatógép. De belegondoltál-e már abba, hogy mindezt azzal az ivóvíz tisztaságú vízzel végezzük, ami kutatók szerint évtizedeken belül az emberiség legnagyobb kincse lesz? Pedig, ha igazán környezettudatos akarsz lenni, van bőven olyan kisebb-nagyobb praktika, amivel kiválthatod a tisztított vizet.

A háztartásban felhasznált vízmennyiség több mint 30%-át WC öblítésére használjuk el. Ha nem tudsz olyan környezettudatos módszereket bevetni, mint a szürke víz vagy az összegyűjtött esővíz, akkor legalább cserélj olyan tartályra, amin van STOP funkció. Ezzel máris kezedbe vetted a fogyasztás irányítását, legyen szó kis vagy nagydologról. Már a magasra helyezett tartályokból is kapható olyan kivitel, amiből csak addig folyik a víz, amíg húzod a fogantyút. A legmodernebbek már kétszelepes rendszerrel működnek, kisebb és nagyobb vízmennyiség biztosítva, de pár szár forintért kaphatóak átalakító készletek a régi tartályokhoz, amivel az ürítésenként 12 literes „pazarlás” akár 3-4 literre is csökkenthető.

A vízfelhasználás szempontjából fontos bázis még a konyhai mosogatás. Felmérések szerint a kézi mosogatással sokkal több vizet használunk el a mosogatógépeknél. Többet, mint a megfizethetőbb, 9-12 terítékes modellek. Ugyanannyi mosogatni valót figyelembe véve lesz érdekes a különbség: kézzel 50-60 literre van szükség, míg mosogatógéppel mindössze 14-15 literre! A környezeti terhelés csökkentése tehát a konyhában vagy a fürdőszobában kezdődhet azzal, hogy spórolással csökkentheted a víztisztás költségeit globálisan.

 

Szólj hozzá!

Címkék: víz mosógép rezsi vízfogyasztás vízszámla

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztabbviz.blog.hu/api/trackback/id/tr567497068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása