Mint ahogy a térképen látható, Magyarország nagy részén kemény a víz (a pirossal jelölt terület). Ma már nemcsak otthon, de utazásaink során is megoldható a vízlágyítás.
Ha a víz túl kemény, minden vízkövesedik. A keménységi fok azt jelzi, hogy egy liter vízben mennyi a kalcium-oxid (CaO). Minél keményebb a víz, annál jobb az íze, viszont annál kevésbé hatékonyan lehet mosni vele. A határértékek a következők:
Nagyon lágy: 40 milligramm/liter alatt
Lágy: 40-80 mg/l között
Közepesen kemény: 80-180 mg/l között
Kemény: 180-300 mg/l között
Nagyon kemény: 300 mg/l fölött
A keménységet otthon is bárki ellenőrizheti. A kemény vízben a szappan nem habzik, ha oldott mész van a vízben, akkor a szappan hatására túrószerű mész-szappan csapódik ki. Ha pontosabb információt akarunk, akkor azt az összkeménység-mérő teszterrel ellenőrizhetjük a vizünk (ez nem ugyanaz, mint a ph papíros teszt). A háztartási gépek megóvására vízlágyító készüléket, vagy az pultra tehető vízszűrőt ajánlatos beszerezni:
http://www.zepter.hu/MainMenu/Products/HomeCare/Cleansy-Water/ProductRange.aspx
Aki hozzászokott a tisztított vízhez, annak utazásai során hiányozni szokott a megszokott minőség. Szerencsére széles a piaci kínálat azokból a praktikus víztisztító kancsókból, amelyek 5000-10.000 forint közötti áron már beszerezhetők. A szűrőbetétet kb. havonta kell cserélni vagy akár hamarabb, ha a szűrési kapacitás eléri a 150 liter. A cserebetét úgy 1500-2000 Ft-ba kerül.
A piacvezető vízszűrő kancsók képesek csökkenteni a víz keménységét, mert ioncserélő gyantát is tartalmaznak. Jó, ha olyat választunk, aminek az aktív szenes szűrőházát kis mennyiségű ezüsttel impregnálták. Ez megakadályozza, hogy a szűrőben álló vízben elszaporodhassanak a baktériumok az előírt használati idő alatt.