HTML

Tiszta víz

Friss topikok

Hatékony védekezés a kemény víz ellen

2015.04.27. 07:43 :: Szerző01

Mint ahogy a térképen látható, Magyarország nagy részén kemény a víz (a pirossal jelölt terület). Ma már nemcsak otthon, de utazásaink során is megoldható a vízlágyítás.

ereb.png

Ha a víz túl kemény, minden vízkövesedik. A keménységi fok azt jelzi, hogy egy liter vízben mennyi a kalcium-oxid (CaO). Minél keményebb a víz, annál jobb az íze, viszont annál kevésbé hatékonyan lehet mosni vele. A határértékek a következők:

                        Nagyon lágy: 40 milligramm/liter alatt

                        Lágy: 40-80 mg/l között

                        Közepesen kemény: 80-180 mg/l között

                        Kemény: 180-300 mg/l között

                        Nagyon kemény: 300 mg/l fölött

 

A keménységet otthon is bárki ellenőrizheti. A kemény vízben a szappan nem habzik, ha oldott mész van a vízben, akkor a szappan hatására túrószerű mész-szappan csapódik ki. Ha pontosabb információt akarunk, akkor azt az összkeménység-mérő teszterrel ellenőrizhetjük a vizünk (ez nem ugyanaz, mint a ph papíros teszt). A háztartási gépek megóvására vízlágyító készüléket, vagy az pultra tehető vízszűrőt ajánlatos beszerezni:

http://www.zepter.hu/MainMenu/Products/HomeCare/Cleansy-Water/ProductRange.aspx

ttnut.png

Aki hozzászokott a tisztított vízhez, annak utazásai során hiányozni szokott a megszokott minőség. Szerencsére széles a piaci kínálat azokból a praktikus víztisztító kancsókból, amelyek 5000-10.000 forint közötti áron már beszerezhetők. A szűrőbetétet kb. havonta kell cserélni vagy akár hamarabb, ha a szűrési kapacitás eléri a 150 liter. A cserebetét úgy 1500-2000 Ft-ba kerül.

A piacvezető vízszűrő kancsók képesek csökkenteni a víz keménységét, mert ioncserélő gyantát is tartalmaznak. Jó, ha olyat választunk, aminek az aktív szenes szűrőházát kis mennyiségű ezüsttel impregnálták. Ez megakadályozza, hogy a szűrőben álló vízben elszaporodhassanak a baktériumok az előírt használati idő alatt.

n5566.png

Szólj hozzá!

Címkék: tipp segítség betegség egészség háztartás víz vízkő vízfogyasztás víztisztító kemény víz víztisztítás tiszta víz vízszükséglet víztisztítógép

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztabbviz.blog.hu/api/trackback/id/tr177383178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása