Egyes szakértők szerint Föld vízkészleteinek apadása az egyik indok amellett, hogy az emberek táplálkozási szokásait gyökeresen át kellene alakítani.
Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC: Intergovernmental Panel on Climate Change) felmérései szerint 1 hektár föld 30 embert képes ellátni egy éven keresztül zöldségekkel, gyümölcsökkel, gabonával, növényi zsírokat tartalmazó magvakkal, míg ha ugyanitt tojást, tejet vagy húst állítanának elő, mindössze 5-10 embernek lenne elegendő. Egy kilogramm hús előállításához átlagosan 100-szor több víz szükséges, mint 1 kg növény termesztéséhez. Különösen bosszantó, hogy az állattenyésztésben felhasznált vízmennyiség fele az állatoknak szükséges takarmánynövények termesztésére fordítják. További probléma, hogy a haszonállatok trágyája beszivárog a talajba, szennyezve a Földben lévő természetes vízkészletet, amelynek tisztítása energiaigényes… Ezek után kézenfekvőnek tűnhet a megoldás: minél több vegára van szükség!