HTML

Tiszta víz

Friss topikok

A világ legbizarrabb víztisztító módszere

2015.01.27. 08:00 :: Fodor Tomi

Bármilyen meglepő, a tampon nemcsak a család női tagjainak lehet segítségére. Akkor is jól jöhet, ha hirtelen tiszta víz nélkül maradunk a természetben.

 

Kenyában milliók jutottak tisztított vízhez azzal a LifeStraw nevű eszközzel, amelyet 20 dollárért bárki beszerezhet, de nyilván nem fog – főleg hacsak egy napos kirándulást tervez, mondjuk a Börzsönybe. Azonban határainkon belül is akadhatnak olyan váratlan helyzetek, amikor kifogyunk a vízből, és a dehidratáltság már a hazatérésünket veszélyezteti. Az egy évig használható LifeStraw-val ellentétben, most egy olyan módszert mutatunk, ami egyszeri megoldást nyújt és a tamponon kívül csak egy műanyag csövet vagy palackot igényel.

Mindkét esetben a vatta lesz a szűrő, amely a baktériumok kiszűrésére nem, de a sár és egyéb szennyeződések eltávolítására igenis alkalmas. Azonban egyiket sem ajánljuk, ha nincs vészhelyzet. Biztos megoldást a víz ihatóvá tételére a víztisztító készülékek jelentik!

A lepárló
Vágd ketté a flakont és csinálj egy kis lyukat a kupakon. Tömd a palack nyakába a szétnyitott tampont, majd fejjel lefelé helyezd a tartályként szolgáló alsó rész fölé, és várj, amíg a víz átszivárog a vattán.

 viz41.jpg

viz42.jpg

A szívószál
A desztillálás történhet közvetlenül a fogyasztás alatt is. Ebben az esetben egy golyóstollból vagy egyéb műanyag csőből kell szívószálat készítened, és abba tenni a tampont, majd mint amikor a koktélodat szürcsölöd, átszívni a vizet az alkalmi szívószálon.

viz43.jpg

 

Forrás: Creek Stewart – The Unofficial Hunger Games Wilderness Survival Guide (2013.)

Szólj hozzá!

Címkék: segítség trükk ötlet víz víztisztító víztisztítás Kenya víztisztítógép

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztabbviz.blog.hu/api/trackback/id/tr647094229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása