HTML

Tiszta víz

Friss topikok

Fantasztikus felfedezés: Kenya víznagyhatalom lehet!

2014.12.13. 06:18 :: Fodor Tomi

A Telegraph szerint 70 évre elegendő az a víztartalék, amelyre olajfúró technikával találtak Kenya legszárazabb sivatagos része alatt.

kenya_zepterviz.jpg

Az ENSZ képviselői és a kenyai tisztviselők a közelmúltban jelentették be, hogy 250 milliárd köbméter vizet tártak fel Kenya alatt. A hatalmas mennyiségű víztömeg több mint hatvanszorosa az ország éves csapadékmennyiségnek, és tízszerese az ország eddig ismert víztartalékának, így a szegénységre is megoldást kínálhat.

Az újonnan felfedezett vízkészletre Kenya északi részében (Turkana megye) bukkantak, de szakemberek lehetségesnek tartják, hogy az egész ország felszíne alatt feltáratlan készletek lapulnak. A fúrást japán finanszírozással, a kenyai kormány és az ENSZ kötelékébe tartozó UNESCO szervezésében a francia-amerikai Radar Technologies International kivitelezte. Egyelőre nem ismeretes, vajon mennyire lesz költséges a 250 milliárd köbméteres vízkészlet részleges kinyerése, felszínre hozása.

Természetesen a vízhiányban szenvedő lakosság ellátása élvezi a prioritást. A 41 millió polgárból ugyanis 28 milliónak nem jut tisztított vezetékes víz, 17 milliónak meg még az ivóvíz beszerzése is napi szinten jelent gondot, az agrárium vízigényéről nem is beszélve.

Az afrikai országokban ritka kincs a víz, az pedig még utópisztikusnak tűnik, hogy a teljes lakosságot víztisztító berendezéssel lássák el. Ráadásul a globális felmelegedés következtében egyes országok fokozatosan vesztik el vízkészleteiket, illetve felelőtlen vízgazdálkodással a természetes tározók önmegújuló képességét. Vannak országok, amelyek kénytelenek nagy mennyiségben importálni ivóvizet lakosságuknak. A felfedezés nyomán az is lehetségessé válik, hogy Kenya nettó vízexportőr lesz és anyagilag talpra áll.

Szólj hozzá!

Címkék: segítség víz víztisztító víztisztítás tiszta víz

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztabbviz.blog.hu/api/trackback/id/tr476959019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása