HTML

Tiszta víz

Friss topikok

Ess, eső, ess!

2015.02.26. 07:41 :: Fodor Tomi

A háztartásban keletkező használt víz tisztításával előállított szürke víz visszaforgatása mellett a víztakarékosság kiváló megoldása az esővíz összegyűjtése.

Ha az esővizet nem a csatornába engeded, hanem összegyűjtöd, nem csak a csatornahálózat terhelését csökkented, de a vízszámládat is. Tudtad például, hogy a kert locsolásához négyzetméterenként kb. 5 liter vízzel kell számolni? A legegyszerűbb megoldás, ha hordóba folyatod az ereszcsatornából a vizet, majd onnan szivattyú segítségével vagy kézi erővel locsolod szét. A víz azonban fény és meleg hatására algásodni kezd, ezért célszerű sötét hordót választani.

viz2.jpg

Az igazán profi, a lakásban is használható esővíz hasznosítás a földben elhelyezett jó minőségű, új műanyag tartályoknál kezdődik. Ezeket hűvös, sötét helyre kell tenni, és úgy kell a rendszert kiépíteni, hogy már eleve egy vízszűrőn keresztül folyjon bele az esővíz. A föld alá süllyesztett tartály speciálisan bordázottnak kell lenni, hogy ellenálljon a nyomásnak. Kis súlya miatt megemelheti a talajvíz, ezért körültekintően kell megválasztani a telepítés helyét. És ha már benne az esővíz, azt természetes körforgásába visszajuttatva nem csak a növényeket locsolhatod a nekik természetes, klórmentes vízzel, de a víz lágysága miatt a mosógéped és a WC-csészéd sem lesz vízköves, ha ezt a rendszert használod. Ha erre (a jövőben valószínűleg már megkerülhetetlen megoldásra) még nem állsz készen, akkor addig is gondoskodj egy elektromágneses vízlágyító készülék beszereléséről, hogy az elektromágnesesség előnyeit kihasználva csökkenthesd otthonodban a csapvíz keménységét.

Szólj hozzá!

Címkék: spórolás környezetvédelem ötlet mosógép esővíz vízkő vízfogyasztás vízszámla

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztabbviz.blog.hu/api/trackback/id/tr947212645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása