HTML

Tiszta víz

Friss topikok

Egy csepp figyelem

2015.02.27. 07:25 :: Fodor Tomi

A Földön jelenleg 7 milliárd ember próbál hozzájutni napi vízszükségletéhez, és ez a szám a becslések szerint 2025-re megduplázódik.

Az ENSZ becslései szerint a világ édesvíz fogyasztása húsz évenként duplázódik meg, és 2040-ben már 40 %-kal lesz nagyobb a kereslet, mint a kínálat! Hogy mire és mennyit használunk fel jelenleg az édesvíz készleteinkből, azt a vízlábnyomból tudhatjuk meg. A vízlábnyom megmutatja az egy év alatt elhasznált vízmennyiséged, plusz hogy mennyit használtak fel az általad elfogyasztott és megvásárolt termékek előállítása közben. Döbbenetesek a számok.

viz3.png

  • Amire egy alma a kosaradban landol, 70 liter vizet „fogyaszt”.
  • Egy hamburger elkészítéséhez 2400 liter víz kell, egy liter sörhöz 300 liter.
  • Egy kiló marhahús előállítása 15000 liter vizet igényel.
  • Egy csésze kávé előállításához 140 liter, míg egy csésze teához 30 liter víz szükséges.

Számítások szerint egy átlag magyar ember vízlábnyoma 2384 köbméter évente, ami úgy 1000 köbméterrel több a világ átlagos, egy főre eső vízfogyasztásánál. Ez egyébként Ázsia és Afrika egyes részein a legalacsonyabb (legfeljebb 800 köbméter), és Európában valamint Amerikában a legmagasabb majdnem 2900 köbméter.

Hogy te hol állsz a sorban? Ezen az oldalon kiszámolhatod:

http://www.waterfootprint.org/?page=cal/WaterFootprintCalculatordezés:

Szólj hozzá!

Címkék: víz ökoszisztéma vízfogyasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztabbviz.blog.hu/api/trackback/id/tr547212771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása