HTML

Tiszta víz

Friss topikok

Víz alatt, víz felett

2014.10.10. 08:30 :: Fodor Tomi

Elsőre talán hihetetlenül hangzik, de ha jobban belegondolunk, teljesen természetes, hogy a Föld felszíne az óceánok alatt éppen olyan, mint a szárazföld – hegyek, völgyek, fennsíkok, szigetek, szakadékok és vulkánok alkotják.

grgtgr.jpg

 

A világ legmélyebb víz alatti árka a Mariana-árok, amely több mint 10 kilométer mély. (Ez az, ahová 2012. március 26-án a Deepsea Challenger nevű, 7 méteres kapszulában James Cameron kutató-filmrendező leereszkedett.) Jól érzékelteti a Mariana mélységét, hogy egy kutatócsoport szerint a Cuvier-féle csőrös cet a legmélyebbre merülő tengeri emlős, de ő is csak 3 kilométerig merészkedik.

A kutatók Kalifornia partjainál követték a közepes méretű ceteket műholdas nyomkövetőkkel. Az emlősök közel 3 kilométeres mélységbe merültek le, és két óra 17 percet töltöttek odalenn, mielőtt feljöttek levegőért. „Ez lélegzetelállító tett egy tüdős élőlénytől. A mért számadatok a legmélyebb és leghosszabb merülést reprezentálják, amit eddig tengeri emlősnél kimutattak” – mondja Greg Schorr, a kutatás vezetője. A tanulmányt a PLoS One folyóirat közölte.

Elmondta, sokféle élőlény él abban a mélységben, ahová a cetek lemerészkednek, többek között fő táplálékforrásaik, a tintahalak és fenéklakó halak. „Csakhogy nagy különbség van eme cetek és más, az óceán mélyén élő állatok között, méghozzá az, hogy a csőrös ceteknek a felszínre kell jönniük levegőt venni. A levegő visszatartása, és a felszíninél több mint 250-szeres nyomású régióba merülés lenyűgöző tett” – teszi hozzá. Összehasonlításképpen, a Guiness-világrekordok könyve szerint egy ember 22 percig tudja visszatartani a levegővételt víz alatt, ám nem élné túl azt a nyomást, ami ezekben a mélységekben uralkodik.

Szólj hozzá!

Címkék: természet érdekesség víz Mariana-árok Kalifornia

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztabbviz.blog.hu/api/trackback/id/tr866699987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása