HTML

Tiszta víz

Friss topikok

Zselésedik egy kanadai tó

2014.12.07. 07:43 :: Fodor Tomi

Azt hihetnénk, hogy jobban vigyázunk vizeinkre, tudván, hogy a Föld felszíni vizeinek kevesebb mint 1,2 % tiszta. Mégis van új a nap alatt, ha ipari szennyezésről van szó.

Amit most Kanadában észleletek, olyat még nem jegyeztek fel, amióta mérgezzük saját élőhelyünket. A jelenség állítólag egy planktonnak köszönhető, ami a vízszennyezés következtében annyira túlszaporodott, hogy zselévé változtatta egy tó felszínét.

 A holopedium egy zselés burkú organizmus, amely eddig egyensúlyban élt a konkurens plankton fajtákkal, ám a Cambridge-i Egyetem kutatói szerint a szennyezés és savas esők következtében fellépő kalcium hiány ezt szimbiózist megbontotta. A megfelelő kalciumszint hiányában a daphnia plankton pusztulásnak indult, így a zselés burka miatt jobb önvédelemmel rendelkező holopedium több algához jutott és egyeduralkodó lett az elmúlt 30 évben. 

Az erről szóló tanulmány társszerzője, Dr. Andrew Tanentzap szerint ez az ökoszisztéma pusztulásához vezethet a tóban, hiszen a képződő plankton réteg meggátolja a tápanyagáramlást. Ezenfelül súlyos gondokat okozhat a víztisztító berendezésekben, amelyeknek folyamatos javíttatása, cseréje milliódolláros költség. Íme, egy újabb bizonyítéka annak, hogy az ipari szennyezés miatt bekövetkező környezeti károk nem csak mendemondák.

Szólj hozzá!

Címkék: természet érdekesség ökoszisztéma víztisztító vízszennyezés víztisztítás

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztabbviz.blog.hu/api/trackback/id/tr896957211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása