HTML

Tiszta víz

Friss topikok

Mérgezőek is lehetnek az ásványvizes palackok

2014.11.21. 07:39 :: Fodor Tomi

Bár ritkán érik el az egészségre káros szintet, a palackozott vizek csomagolására használt műanyagokból több komponens is bekerülhet az ásványvizekbe.

Az élelmiszeriparban használt műanyag csomagolások apró molekulákból, úgynevezett monomerekből épülnek fel, amik az adalékanyagaikkal együtt átkerülhetnek a termékekbe az előállítás, csomagolás vagy tárolás során. Öt olyan fajtája is ismert a műanyag kémiai összetevőinek, amelyek teljesen általánosak a csomagoló iparban, mégis káros hatással lehetnek a szaporító szervekre és a hormonháztartásra, ha kioldódva az emberi szervezetbe kerülnek: a rugalmasságot biztosító phthalates, a diethylhexyl adipate (DEHA), az oktilfenol, a nonilfenol és a biszfenol A (BPA).

Az élelmiszerbiztonsági szervek gyakran vizsgálják a palackozott vizeket, hogy az esetlegesen bennük lévő toxikus kemikáliák elérik-e törvényekben előirt maximum szinteket, és szerencsére csak ritkán találnak a veszélyes mennyiséghez közelítő vizeket. Teljesen biztosra azonban csak akkor mehetünk, ha olyan vizet iszunk, ami nem érintkezett műanyaggal, vagyis ha saját magunk házilag tisztítjuk a csapvizet. 
Forrás:
http://phys.org/news/2014-08-quality-glass-plastic-bottles.html

tisztavíz_ásványvíz.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: betegség víz ásványvíz víztisztító víztisztítás tiszta víz

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztabbviz.blog.hu/api/trackback/id/tr966912607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása